Nieuws

Detox met dry brushing

Boost je afweersysteem met dry brushing

Veel sniffende en druipende neuzen om je heen? Het is herfst en je kan merken dat je afweersysteem iets harder moet gaan werken. Je kan je afweersysteem ondersteunen met het stimuleren van je lymfe. Maar wat doen je lymfeklieren voor je lijf.

 

De lymfeklieren zijn onderdeel van je immuunsysteem en zorgen voor het afvoeren van afvalstoffen uit al onze weefsels.

Het lymfesysteem bevindt zich door het hele lichaam en is verbonden met het bloedvatensysteem. Anders dan de bloedvaten hebben de lymfevaten echter geen eigen pompsysteem: het lymfe beweegt door het lichaam door de beweging van de spieren. Hierdoor kunnen er ook makkelijk verstoppingen ontstaan in onze lymfevaten, met als gevolg onder andere een minder goede afvoer van afvalstoffen. We kennen allemaal wel het gevoel van een opgezette keel bij verkoudheid. Dit is niets anders dan dat je klieren hard bezig zijn om de ziektemakers te verwijderen met behulp van witte bloedlichaampjes. Je kan je voorstellen dat als je lymfe niet goed kan doorstromen, de afvalstoffen ook blijven hangen. Dit kan bijdragen aan een verminderde weerstand. En je kan je lijf hiermee helpen.

 

Dry brushing

Het lijkt momenteel een hype. Overal zie je de borstels voorbij komen. Maar dit is in werkelijkheid al een eeuwenoud gebruik. Het heeft de volgende voordelen:

  • het werkt als een detox doordat het je lymfesysteem stimuleert. Net zoals je doorbloeding.
  • dry brushing verwijdert dode huidcellen. Zo kan je huid weer ‘ademen’ en stimuleer je de nieuwe celdeling.
  • regelmatig borstelen zorgt voor een vermindering van cellulitis.
  • het geeft je lijf een wakker gevoel. Je hele huid gaat een beetje tintelen.
  • het is een ideale start van je dag.

 

Hoe gebruik je de borstels

Voor het lichaam gebruik je de grote borstel. De borstel gebruik je altijd op een droge huid. Je begint bij je voeten, en je werkt dan naar boven in de richting van je hart. Haal de borstel in korte opwaartse bewegingen over je huid. Op je buik maak je een cirkelende beweging, tegen de klok in. Als je iemand in de buurt hebt mag die je rug borstelen. Die borstelt dan van boven naar beneden, dus vanaf je nek naar je onderrug toe.

Voor het gezicht gebruik je de kleine borstel. Verdeel je gezicht in twee helften en borstel met lichte bewegingen naar buiten toe. Dus vanaf het midden van je voorhoofd naar de oren toe. Vervolg dit over het hele gelaat. Maak een paar extra strijkingen vanaf het oor naar de hals toe. Daar loopt een grote lymfebaan. Zo voer je makkelijk alle afvalstoffen vanuit het gelaat door naar beneden. Altijd naar het hart toe.

Druk niet te hard, zachte bewegingen is echt voldoende! Een roze gloed is mooi. Als de huid erg rood wordt, heb je wellicht iets te enthousiast geborsteld. Denk wel om kleine wondjes en beschadigingen op de huid, hier mag je omheen borstelen.

 

De borstel reinig je door eens in de week de haren in te zepen met een zacht, natuurlijke shampoo. Even uitspoelen en laten drogen. Zo kan je ze de volgende dag weer gebruiken.

Zo kan je genieten van een beetje extra aandacht en liefde voor je huid en tegelijk je weerstand verhogen. Wat een feest!

 

Warme groet,

Linda Dool

 

Blog - Paraffine verslaving

In veel cosmetica worden stoffen als paraffine en siliconen (minerale) oliën gebruikt. De reguliere cosmetica gebruiken deze stoffen als ‘vetten’ in hun crèmes. Een ander zeer belangrijke reden om deze stoffen te gebruiken is dat ze zeer goed zijn voor de houdbaarheid van het product. Een groot nadeel is dat deze voor de huid onnatuurlijke oliën en vetten de huid monddood maken. De poriën kunnen worden ontregeld en afgesloten. Deze vetten lossen natuurlijke huidvetten op. De huid maakt echter geen nieuwe huidvetten aan.

Als men met dit soort ingrediënten stopt, gaat de huid droog en onprettig aanvoelen. Men grijpt dan snel terug naar de vette paraffine producten… Zo ontstaat de zogenaamde paraffineverslaving.

De huid moet minstens een maand van deze (jarenlange) verslaving herstellen en wennen aan een goede, natuurlijke verzorging. De producten die in de behandelingen worden gebruikt en voor thuisgebruik bevatten uitsluitend plantaardige oliën die ook meteen doelgericht de werkzame stof bevatten en niet irriteren. De oliën zijn ook van biologische teelt.

Sproeten

Schattig of zorgelijk

Nu de zon zo flink haar best heeft gedaan, kunnen je sproeten goed zichtbaar zijn.

Ze kunnen al op jonge leeftijd zichtbaar worden. Vooral bij kinderen die graag buiten spelen of sporten.

De mate van sproeten is erfelijk bepaald. Ze komen het meest voor bij mensen met een licht huidtype, lichte ogen en/of rood haar. Op latere leeftijd kunnen sproeten nog weleens verward worden met levervlekjes of ouderdomsvlekjes (lentigo solaris). Vaak zijn ze ook veelvuldig en symmetrisch aanwezig op beide wangen, armen of bovenrug.

Sproeten zijn geen moedervlekken en kunnen dus ook niet kwaadaardig worden.

Sproeten voorkomen?

Ga zo min mogelijk in de zon. Bescherm je huid met een goede SPF en draag hoedjes. Of draag camouflerende make-up. Het kan zijn dat de sproetjes in de wintertijd minder zichtbaar worden. Of de vlekjes verdwijnen zelfs. Dit is tijdelijk. Want in de zomer komen ze weer omhoog. Ze heten niet voor niets ‘zomersproetjes.’

Of je je er aan stoort, kan erg afhangen van het modebeeld. Er waren tijden waarin het niet ‘in’ was. Persoonlijk vind ik het een jeugdig teken. Het doet mij denken aan Pippi Langkous. Ondeugend en niets om je zorgen over te maken.

 

Blog – Hoe ziet je huid eruit

Er wordt veel gesproken over je huid in mijn behandelstoel. Over diepere huidlagen waar een serum of masker in kan trekken of over huidcellen die je de hele dag verliest. Het kan met al die info handig zijn als je weet hoe je huid nu werkelijk in elkaar steekt. Zelf mag ik altijd graag het naadje van de kous weten. Dus als je net als ik graag meer wilt weten heb ik de huid voor je uitgeplozen en op een rijtje gezet ???? 

Opperhuid

We beginnen van bovenaf met de opperhuid (epidermis). Deze bestaat uit levende en dode huidcellen. De dode huidcellen laten weinig door en zo beschermt het de levende huidlagen die er onderliggen. De opperhuid bestaat uit 5 huidlagen. Wel superdun natuurlijk. De onderste laag is de basaalcellenlaag; hier ontstaan de nieuwe huidcellen. Deze gezonde cellen schuiven in een cyclus van 28 dagen omhoog en worden steeds dunner. En zo verliezen we de dode huidcellen. Soms heb je daar wat hulp bij nodig. Om je huid zo sterk mogelijk te houden is het fijn om eens per 5 week een FACIAL TREATMENT te ondergaan zodat je huid steeds optimaal wordt gevoed. En jou zo goed mogelijk kan beschermen.

 Lederhuid

Onder de opperhuid zit de lederhuid (dermis) met het bindweefsel. Deze bestaan uit collageen en elastine vezels. Vast wel eens van gehoord. Deze vezels zorgen voor de veerkracht van je huid. Je kan het vergelijken met een soort gaas, een netwerk van kabels. Bij het ouder worden maakt je huid deze vezels minder aan en worden rimpels en fijne lijntjes zichtbaar. Je kan dit proces vertragen door de huid te voeden met actieve werkstoffen tijdens je dagelijkse huidverzorging en extra sterk bij een FACIAL TREATMENT. Ook een stevige bindweefselmassage zorgt voor aanmaak van meer collageen en elastine vezels.

Zo zie je maar hoe geweldig je huid in elkaar steekt. Alles om je te beschermen en veerkracht te geven. En met een (beetje) hulp kan je het beste uit jouw huid naar voren halen.

lindadoolhuidverbetering@gmail.com
Of app/bel naar 06-30197981

Blog – Voeding voor je huid

Mooie huid vanuit je buik

Je huid is de spiegel hoe het van binnen met je gaat. Gezonde voeding is power voor je darmen en je darmen staan in verbinding met je huid. Maar wat is nu gezonde voeding? Voeding word tegenwoordig niet meer geoogst maar gemaakt en dat gaat ten koste van de voedingsstoffen. Het meest eenvoudige antwoord is kies voor echte en onbewerkte natuurlijke voeding. Voeding waarvan je weet wat erin zit. Denk aan groenten, fruit, noten, pitten, zaden, olijven, eieren, vlees en vis.

Daar worden je darmen blij van. Als je darmbacteriën verstoord zijn door te weinig vetten, teveel koolhydraten en teveel suikers heeft dat direct effect op hoe jij je voelt. Sombere buien, watten in je hoofd, veel moe, opgeblazen buik, eczeem of puistjes (ontstekingen). Moet je nu gelijk met alles stoppen en weer als bosjesmensen leven? Gelukkig niet, je mag het stapje voor stapje doen. Ga eerst kijken of je onderdelen van je maaltijden kan vervangen. Begin eens met je tussendoortjes. Heb je wel echt zin in iets of heb je eigenlijk dorst. Of begin met je ontbijt. Kant en klare muesli of eigengemaakte, zo uit de oven met lactose vrije yoghurt bv. Of vraag eens aan je oma hoe die vroeger jus maakte ipv uit een zakje.

Vervang

yoghurt                voor kokosyoghurt.

Koemelk              voor amandel-, kokos- en rijstmelk.

Tarwe                   voor haver, rogge of boekweit.

Suikers                 voor banaan, dadels, ahornsiroop of stevia.

Halvarines          voor roomboter.

 

Uiteindelijk is je doel om je weer lekkerder in je vel te laten voelen. En zo endorfine, het gelukshormoon aanmaken. Wist je dat 1 op de 8 buikpatiënt is? Prikkelbare darmen bijvoorbeeld. Kijk daarom regelmatig even achter je in de pot. Wat voor ontlasting heb je? Het moet er uitzien als een worst en zonder al te veel druk in de pot zijn beland. Dit is een manier om te checken of je darmen nog happy zijn. Begin elke ochtend dan ook met een glas water om de darmen wakker te maken. Zoals gezegd een mooie huid begint in je buik, je darmen.

Hebben je darmen toch een beetje hulp nodig? Je darmen kunnen soms niet genoeg gezonde darmbacteriën produceren door te weinig slaap, slechte voeding. Of je komt niet aan je dagelijkse beweging toe en je zit vol met stress. Dit heeft direct invloed op je weerstand, je humeur en op je huid. Gezonde darmen hebben ongeveer 40 triljoen darmbacteriën. Nu gaan wij ze niet natellen maar als je regelmatig last hebt van onregelmatige ontlasting, opgeblazen gevoel of regelmatig ontstekingen in je huid kan je ervan uitgaan dat je geen 40 triljoen gezonde darmbacteriën hebt. Dan is probiotica een steuntje in de rug voor rustige darmen en een gezonde huid.

Zo zie je maar hoe geweldig je huid (en je lijf) in elkaar steekt. Alles om je te beschermen en veerkracht te geven. En met een (beetje) hulp kan je het beste uit jouw huid naar voren halen.

Kijk voor de voedingssupplementen in de webshop

lindadoolhuidverbetering@gmail.com
Of app/bel naar 06-30197981

Blog - Hormoon verstorende stoffen in cosmetica

Weet wat je smeert. Bekijk de aflevering van RADAR

Zonder dat we het doorhebben worden we iedere dag blootgesteld aan chemische stoffen. Zo krijgen we ook hormoonverstorende stoffen binnen. In dagelijkse verzorgingsproducten zoals bodylotion, deodorant, handzeep en zelfs lippenbalsem, zijn hormoonverstorende stoffen terug te vinden.

Onderzoek hormoonverstorende stoffen

Stichting Tegengif heeft onderzoek gedaan naar hormoonverstorende stoffen, 111 populaire verzorgingsproducten werden onderzocht. In 60 procent van deze producten zitten één of meer hormoonverstorende stoffen. De stichting deed onderzoek naar shampoo, deodorant, bodylotion, lippenbalsems, haarstyling producten, handzeep en handcrėme.

‘We krijgen niet maar één stof binnen’

Annelies den Boer van Stichting Tegengif geeft aan dat het aardig kan oplopen met wat je op een dag binnenkrijgt aan stoffen. ‘Er wordt meestal gezegd: ‘Het is maar één stof die je binnenkrijgt. En er zit maar een heel klein beetje in.’ Maar we krijgen niet maar één stof binnen.’

Parabenen

Sommige producten bevatten meerdere parabenen. Parabenen zijn stoffen waar al jaren zorgen over bestaan, zo geeft Den Boer aan. Butylparabeen is sinds dit jaar op de lijst van ‘Zeer Zorgwekkende Stoffen‘ gezet vanwege de hormoonverstorende werking.

Vruchtbaarheid

Toxicoloog prof. dr. Majorie van Duursen legt uit dat de effecten van deze stoffen pas in een later stadium duidelijk worden. ‘Meestal komt het pas tot uiting als je gaat kijken naar de functie van je lichaam, dus dat betekent als je moet leren of als je kinderen wil krijgen later in het leven. Dus ondanks dat de effecten al vrij vroeg in het leven kunnen optreden, zijn ze eigenlijk pas merkbaar later in het leven.’

Wat kun je zelf doen als consument?

Op het label staan de stoffen wel allemaal vermeld, maar dan zul je met een vergrootglas naar de drogist moeten gaan om die nauwkeurig te bestuderen. Wat betreft parabenen geeft toxicoloog Van Duursen de volgende tip: ‘Als er op de verpakking staat ‘geen parabenen’, dan is dat meestal ook wel zo.’

Waar moet ik beginnen?

Maak een afspraak bij mij voor een uitgebreide intake. Dan wordt je huid geanalyseerd en kun je de huid “resetten”. Die wordt dan grondig gereinigd met producten die precies zijn afgestemd op de behoeften van jouw huid. Natuurlijke producten zijn ontzettend resultaatgericht en versterken de eigen functies van de huid.

Welke producten moet ik als eerste vervangen?

Het kan lastig zijn om meteen alles te vervangen. Om te beginnen verminder je het aantal producten en vervolgens bouw je voor je huidverzorging langzaam een nieuwe routine op. Je kunt daarbij beter minder producten gebruiken dan synthetische en biologische producten door elkaar heen. Vervang eerst je reiniging, gezichtswater en vochtinbrengende crème door biologische alternatieven. Daarnaast ga je met onze AHA & Jojoba Peeling de minerale oliën en siliconen “opruimen” die nog in je huid zitten. Die is dan klaar voor een schone en natuurlijke voeding.

En natuurlijk kan ik je helpen bij de overstap!

Warme groet, Linda

Blog – De drie erren

Starten na een vakantie geeft soms een dubbel gevoel. Aan de ene kant is de vrijheid die ik voelde tijdens mijn vrije dagen heel fijn. Doen waar je zin in hebt. Lezen, luieren, beetje fietsen of zomaar bij iemand op bezoek gaan. En toch ben ik blij dat ik weer begonnen ben met werken. De bekende gezichten zien in mijn eigen vertrouwde salon geeft een warm gevoel.

Wat maakt het werkritme dan zo prettig?

Je hersenen gedijen goed bij ritme en regelmaat. Toen de kinderen klein waren werd er ook gezegd dat je kind zich het prettigste voelt bij rust, reinheid en regelmaat. En dat is bij een volwassene niet anders. Een repeterende handeling geeft je brein rust. Je hoeft er niet al te veel bij na te denken want je weet wat er komen gaat. Dat kan zowel in het groot als in het klein erg fijn zijn voor je brein.

Je hoeft niet meer na te denken over hoe je je tanden poets. En vaak heb je een vast volgorde hoe je je aankleed. Ga maar na; eerst ondergoed, sokken, broek, hemdje, blouse of jasje. Soms is een volgorde praktisch en toch programmeer je jezelf door het zo makkelijk mogelijk te maken. Zonder nadenken gaan handelingen nou eenmaal sneller. Denken kost energie en tijd.

Weten wat je elke dag te wachten staat kan een vorm van houvast geven. En als je houdt van controle kan het je rust geven. Behalve als het dwangmatig wordt, maar dat is een uiterste. Voor mijzelf is het fijn om een combinatie te vinden van routine en verrassing. Wat vast staat op een dag is dat ik ga douchen, aankleden, eten, hond uitlaten en naar mijn werk ga. Vaak weet ik welke klanten er die dag komen. Maar hoe de dag verder gaat verlopen kan wisselend zijn. Als je te weinig uitdaging krijgt en teveel routine in een dag kan je je gaan vervelen.

Na een vakantie vind ik het heerlijk om weer in een bepaalde routine te stappen. Al heb ik wel door de rust meer ideeën gekregen om te voorkomen dat het te rustig wordt. Ik hou van een uitdaging. Om ergens naar toe te kunnen leven. Dus… onze volgende vakantie hebben we al gepland.

Warme groet,

Linda Dool

Blog – Atopisch Eczeem

Wat is atopisch eczeem?
Constitutioneel of atopisch eczeem (soms ook wel neurodermitis genoemd) is een niet-besmettelijke huidziekte, die zich uit in een ontsteking van de opperhuid. Een ontsteking, die zich meestal manifesteert als jeuk, droogheid, blaren, schilfering, zwelling soms tot bloedens toe. Deze huidziekte ontstaat gewoonlijk in het gezicht, de hoofdhuid, de nek, de arm- en knieholtes en aan de achterzijde van het lichaam. Atopisch eczeem is wat men in de volksmond noemt luieruitslag. Men vermoedt, dat het genetisch wordt bepaald en dus erfelijk is. Vaak ziet men bij mensen met atopisch eczeem ook allergieën en astma. 

 

Er zijn diverse “triggers” die men beter kan vermijden. Een droge huid, die jeuk veroorzaakt, neemt toe gedurende de winter bij een droge, koude lucht of een warme douche of bad. Ook zweten veroorzaakt jeuk. Daarom wordt katoenen kleding aanbevolen. Schoonmaakmiddel in bijvoorbeeld zwembaden (Chloor) kan het verergeren. Algemene ziektes en infecties beïnvloeden de staat van de huid. Psychische stress is ook van invloed. Vermijd dit, voor zover je kunt, ter verlichting.

 

Hier volgen enkele tips die gecombineerd kunnen worden met de producten van MARIA ÅKERBERG.

 

De droge huid dient gemiddeld vochtig gehouden te worden met onder andere olie, balsem en crème. Kinderen, die last hebben van eczeem als ze in bad gaan, kunnen voor het bad ingesmeerd worden. Een bad is meer verzorgend dan een douche omdat het de huid zacht maakt en dode huidcellen losmaakt. Hierdoor kan vocht dieper in de huid doordringen en haar hydrateren. Bij een douche heeft de huid de neiging om uit te drogen en dode huidcellen laten niet zo gemakkelijk los. Hierdoor kan het vocht minder diep de huid binnendringen.

Wij adviseren om nieuwe kleren eerst te wassen.

Afhankelijk van welk lichaamsdeel het betreft, is het goed om met diverse producten te smeren. Smeer zowel ’s ochtends als ’s avonds – varieer de producten. Kies ’s morgens bijvoorbeeld meer op vocht gebaseerde producten (lotions/crèmes) en ’s avonds meer op vet gebaseerde producten (balsem/olie). Vergelijk huidverzorging met eten. Het lichaam gedijt het best bij variatie.

 

Bij vochtig eczeem
Breng Aloë Vera op. Dit droogt uit.

Bij droog eczeem
Gebruik bijvoorkeur:

Eye cream

Face Protection

Cold Pressed Jojoba Oil

All Day Balm


Wasroutine 
Ontwijk gedurende de dag zoveel mogelijk handen te wassen. Gebruik zo vaak je kan katoenen handschoenen. Vet je handen in, zodra je je handen gewassen hebt. Het doel hiervan is om de wasroutine te vermijden. Je kunt bijvoorbeeld eten of iets anders doen met katoenen handschoenen aan. Na de tijd doe je ze uit en je weet dat de handen nog schoon zijn. 

Peeling/Body Scrub
Gebruik bij voorkeur onze Salt Scrub Energie. Deze scrubt dode huidcellen weg en stimuleert gelijktijdig de huid, waardoor vocht beter opgenomen wordt.

Massage
De producten dienen een mix van verschillende plantaardige oliën te bevatten, waardoor de huid een variatie van vetzuren ontvangt en de huid een huidbarrière op kan bouwen. Vermijd massageoliën met een eenzijdige samenstelling (bijvoorbeeld olijfolie of koolzaadolie). Vermijd tevens massageoliën met een hoog percentage etherische oliën. Vermijd ook massageolie met hars (coniferen zoals bijvoorbeld Jenever en Cipres).

 

Gezichtsbehandeling
Onderga bij voorkeur een gezichtsbehandeling bij de salon.

Iedere avond 
Smeer de handen in met Hand Cream en direct daarover heen Shea Balm; beide met 100% natuurlijke ingrediënten en een laag gehalte aan etherische oliën. De producten dienen een mix van verschillende plantaardige oliën te hebben, waardoor de huid een variatie aan vetzuren krijgt en de huidbarrière opgebouwd wordt. Gebruik kantoenen handschoenen. 

Neem altijd contact op met een Dermatoloog / Huidarts om in geval van twijfel over eczeem de juiste diagnose te krijgen. 

lindadoolhuidverbetering@gmail.com
Of app/bel naar 06-30197981

Blog - Staat Biologisch voor 100% natuurlijk?

100% natuurlijk of Biologisch

Tegenwoordig probeert elke fabrikant in cosmetica mee te liften op het succes van de natuurlijke trend. De consument wordt flink om de tuin geleid. Zelfs op producten met slechts één natuurlijk ingrediënt staat doodleuk ‘natuurlijk’ of het allerlaatste mode woord ‘Bio’ vermeld.

Graag wil ik je dan ook adviseren om verder te kijken dan wat de fabrikant zo hard mogelijk roept in advertenties, op verpakkingen etc. Bio, biologisch of natuurlijk staan niet garant voor een natuurzuiver product. Het product kan heel goed parabenen, paraffine/vaseline en andere synthetische stoffen bevatten. Kijk goed op de INCI lijst die verplicht op het product vermeld moet worden.

Blog - Hou dat vast!

Na mijn eerste werkdag merkte ik dat ik goed moest nadenken hoe het ook alweer was op vakantie. Het vrije gevoel, niets moeten, tijd voor het lezen van (zinloze) boeken en veel buiten zijn gaf mij het ultieme vakantiegevoel. Zodra je thuis komt ga je snel terug naar je oude leefritme. En dat is prima tenzij je iets anders met jezelf hebt afgesproken.

Het relaxte gevoel dat de vakantie mij gaf wil ik zo lang mogelijk vasthouden. En dan met name het vrije gevoel van wandelen langs de zee op Schiermonnikoog. Dit gevoel kan je op verschillende manieren opwekken. Door schelpjes of souvenirs mee te nemen creëer je voor jezelf een herinnering die je kan vastpakken. Zodra je kijkt naar de schelpjes kan je het gevoel weer opwekken en denkbeeldig terug keren naar de plek waar je ze hebt gevonden.

De geur van je vakantie meenemen is ook een uitdaging. Geuren zijn ook mooie ankertjes voor het terughalen van herinneringen. Misschien heb je daar een speciaal gerecht geroken en gegeten of was daar een bijzonder ruikende shampoo. De geur van zonnebrandcrème brengt mij snel weer terug naar de zomer. Ik heb ooit geprobeerd om de geur van de zee in een potje te doen door schelpjes met zeewater in een potje af te sluiten. Dat gaat na verloop van tijd enorm stinken. Dan krijg je toch hele andere associaties met de zee, niet te harden die lucht.

Foto’s inlijsten van je favoriete vakantie moment is ook een mooie manier om dat fijne gevoel vast te houden. Vroeger ging ik na de vakantie mijn fotorolletje inleveren bij de drogist waarna ik twee weken moest wachten voordat ik de foto’s kon ophalen. En dan maar hopen dat alle foto’s waren gelukt, scherp en zonder zwevende vingers. Op die manier beleefde ik mijn vakantie opnieuw. Het is fijn om te kunnen terug bladeren in een fotoalbum. Want online of op mijn mobiel doe ik dat niet zo snel.

Fijne tip; tijdens onze vakanties plannen wij onze volgende vakanties al. Zo heb je altijd iets om weer naar uit te kijken zodra je terug bent. Dit jaar was het Nederland, volgend jaar willen wij gaan wandelen in de bergen van Zwitserland. Maar nu nog even nagenieten van deze zomer. Want wat hebben wij geboft met het mooie weer.

Warme groet,

Linda Dool

Blog - Overstappen naar natuurlijk

Tijd om de badkamer eens goed uit te ruimen?

Geen synthetische schoonheidsproducten meer in je huid en overstappen op schone biologische huidverzorging. Het voelt steeds meer als de juiste keuze. En het is ook nodig. Maar het roept wel wat vragen op. Ik help je op gang.

Waarom overstappen op biologische huidverzorging?

Als je de huid voorziet van natuurlijke ingrediënten die het lichaam herkent en kan gebruiken, geef je de huid voedingsstoffen die hem van binnenuit versterken. Het resultaat werkt dieper door en gaat langer mee. Ingrediënten als mineraalolie en siliconen voelen natuurlijk wel even lekker aan, maar er zitten geen nuttige dingen in en de huid heeft er op de lange termijn niets aan. Bovendien zijn synthetische ingrediënten niet echt goed voor je gezondheid of voor het milieu. Wat we aanbrengen op onze huid, wassen we er ook weer af en de resten gaan dan wel de natuur in. Je moet het in een groter perspectief zien. Met een bewuste keuze doen we niet alleen onszelf een plezier!

Waar moet ik beginnen?

Maak een afspraak bij mij voor een uitgebreide intake. Dan wordt je huid geanalyseerd en kun je de huid “resetten”. Die wordt dan grondig gereinigd met producten die precies zijn afgestemd op de behoeften van jouw huid. Natuurlijke producten zijn ontzettend resultaatgericht en versterken de eigen functies van de huid.

Welke producten moet ik als eerste vervangen?

Het kan lastig zijn om meteen alles te vervangen. Om te beginnen verminder je het aantal producten en vervolgens bouw je voor je huidverzorging langzaam een nieuwe routine op. Je kunt daarbij beter minder producten gebruiken dan synthetische en biologische producten door elkaar heen. Vervang eerst je reiniging, gezichtswater en vochtinbrengende crème door biologische alternatieven. Daarnaast ga je met onze AHA & Jojoba Peeling de minerale oliën en siliconen “opruimen” die nog in je huid zitten. Die is dan klaar voor een schone en natuurlijke voeding.

En natuurlijk kan ik je helpen bij de overstap!

Warme groet, Linda

Blog - Droge lippen

De lippen hebben een zeer dunne huid, niet meer dan 3 tot 5 lagen huidcellen. Dit is vergelijkbaar met 15 lagen ten opzichte van de rest van het lichaam.
De lippen zijn extra gevoelig voor kou en wind en hebben het moeilijk om een extra beschermende vetlaag te produceren.
Dit geldt vooral als je veel gebruik hebt gemaakt van de bekendere stick van de drogist. Deze bevatten minerale oliën die ervoor zorgen dat je verslaafd raakt aan die sticks. De gezonde keuze is een lipcare stick van natuurlijke ingrediënten.

Door regelmatig even met de tandborstel over je lippen te gaan haal je overige velletjes er makkelijk af.

Lip Care maakt de lippen zacht en glad.  

Door deze 100% natuurlijke lippenbalsem te gebruiken raak je niet verslaafd aan om steeds meer lippenbalsem te gebruiken. Lip Care helpt de lippen om soepel en zacht te blijven en ze te beschermen voor invloeden van buitenaf. 

Het duurt ongeveer twee weken tot dat de lippen weer hersteld zijn van eerdere gebruikte producten met minerale oliën. Het hangt af van hoevaak en hoeveel men minerale oliën heeft gebruikt.

Warme groet, Linda

Blog - Wat doet voeding voor je lijf en huid

Wat kan je nu het beste eten.

Je lekker in je vel voelen hangt van veel factoren af.  Sommige factoren heb je minder makkelijk in de hand, zoals stress.  En andere factoren kan je meer sturen, zoals je voeding. Ze zeggen ook wel eens dat je bent wat je eet. Op het moment dat je een taartje aan het eten bent klinkt dat minder charmant. Maar als dat zelfde taartje als basis wortelen en amandelmeel heeft, voelt dat al een stuk beter. In de grote voedseljungle kan je makkelijk verdwalen. Ik zal je op weg helpen om gezondere keuzes te maken en je zo lekkerder in je vel laten voelen.

 

Wel of niet vet

Je huid en lijf hebben vetten nodig. Vetten in je maaltijd is noodzakelijk voor de opname van vetoplosbare vitamines A, E, D en K. Maar je lijf is niet blij met alle soorten vet. Transvetten kom je tegen in koek, gebak en snacks. Je lijf kan deze vetten moeilijker verwerken. Wél goed voor je lijf en huid zijn onverzadigde vetzuren, waaronder omega 3. Omega-3-vetten maken je huidbarrière steviger. Ze zorgen ervoor dat schadelijke stoffen moeilijker via de huid kunnen binnendringen. Ook werkt omega 3 ontstekingsremmend en zijn dus ideaal bij acné, eczeem en rosacea. Omega 6 werk over het algemeen ontstekingsbevorderend. Het is dan ook de kunst om deze zo min mogelijk binnen te krijgen. Het gaat namelijk om de balans tussen omega 3 en omega 6. De ideale verhouding is één op één. Omega 6 zit vooral in de kant-en-klaar maaltijden en de bakboters, margarines en halvarines. Om meer omega 3 binnen te krijgen mag je alle groenten eten! Maar ook lijnzaad, noten, vis, biologisch vlees en eieren.

Groenten

Spruitjes, paprika, boerenkool, spinazie, zoete aardappel… met minimaal 450 gram groenten geef je je lijf en huid een enorme boost. Het liefst in alle kleuren van de regenboog. Zo krijg je zoveel mogelijk vitamines en mineralen binnen. Je huid is als orgaan wel als laatste aan de beurt met het opnemen van de vitamines. Al jou andere organen komen eerst. Daarom is het van belang om zoveel mogelijk binnen te krijgen. Begin in de ochtend eens met een groente-omelet te bakken en als lunch kan je kiezen uit verschillende soorten soep met een salade. The sky is the limit.

Antioxidanten

Antioxidanten werken ontstekingsremmend en beschermen je huid tegen de zonbeschadiging. Het zijn soldaatjes die je lijf en huid kunnen beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf.  Bekende antioxidanten zijn vitamine C en polyfenolen.  Je kan ze vinden in verschillende soorten bladgroenten, citrusvruchten en aardappels. Polyfenolen krijg je ook binnen door het eten van noten en zaden. En door groene thee te drinken in plaats van zwarte thee.

Zout

Voor een volwassen lichaam is zes gram zout meer dan genoeg. Bij te hoge zout inname kan je je bloeddruk verhogen. Dit gaat ten koste van je collageen wat weer verslapping en rimpels kan veroorzaken. Door teveel zout kan je meer vocht vasthouden. Denk maar aan vocht wallen of opgezette ogen.

Zuivel

Niet iedereen heeft last van het nuttigen van melkproducten. Maar zuivel kan wel nadelig werken voor je huid. Mensen met acné, eczeem of andere huidproblemen kunnen zeker baat hebben bij het schrappen van zuivelproducten. Doordat zuivel bestaat uit (melk-)suikers, ook wel lactose genoemd, kan dat een ontstekingsreactie geven in je darmen. Deze kunnen je huid triggeren. Het is zeker het proberen waard om zuivel te laten staan. Je kan gerust schapen- of geitenzuivel gebruiken in plaats van koemelk producten. Om voldoende eiwitten, vetten en calcium binnen te krijgen is het handig om  regelmatig peulvruchten, eieren, vette vis en groene groenten te eten.

Suikers

De grootste boosdoener is suiker. Hoe minder suiker je binnenkrijgt, hoe gezonder je lijf en huid. Dat geldt voor alle soorten suikers. Er zijn er tig soorten in allerlei verschillende benamingen. Je kan wel stellen dat alles wat kant-en-klaar is zoals alle koekjes, zakjes en pakjes een vorm van zoet bevat. Maar denk ook aan de melksuikers, fructose en suiker uit witbrood en witte rijst. Door een teveel aan suikers krijgt je lijf een suikerpiek of te wel een insulinepiek. Daar op volgt de suikerdip, je voelt je dan vermoeid waardoor je weer verlangt naar de suikerpiek. Suikers maken je lijf ontstekingsgevoelig. Ook plakken suikermoleculen zich vast aan eiwitmoleculen, glycatie noemen ze dat. Daardoor verlies je collageen en de elasticiteit van je huid gaat hard achteruit. Rimpels worden meer zichtbaar en je kan er vermoeider uitzien. Eet daarom niet meer dan 25 gram suiker per dag. Als voorbeeld; een Mars bevat al meer dan 30 gram suiker. De slogan snoep verstandig eet een appel is er niet voor niets.

Om kort te gaan, eet zo onbewerkt mogelijk. Zie het als een speeltuin en een uitdaging. Ga maar voelen wat echte voeding voor jou kan betekenen. Als je meer begeleiding wilt in het maken van gezonde keuzes hoor ik dat graag.

Warme groet,

Linda

Blog - Suikervrije pepernoten

De lekkernijen liggen al lang in de winkel. De suikerbommetjes lonken. Al die suikers die je binnen krijgt zijn een bron van ontstekingen. Echte ziektemakers en een grote oorzaak van stress en veroudering van je huid. Kies er voor om al dat lekkers zelf te maken. Zodra je pure ingrediënten gebruikt ben je je lijf aan het voeden ipv vullen.

Met dit iets minder zoete recept blijven je darmen rustiger en kan je toch lekker mee snoepen tijdens de decembermaand.

150 gram speltmeel

40 gram amandelmeel

100 gram kokosolie

80 gram dadels, ontpit

1 ei

2 eetlepels koek & speculaaskruiden

2 theelepels wijnsteenbakpoeder

snufje zout

Verwarm de oven voor op 160 graden. Laat de kokosolie smelten in een klein pannetje. Snij de dadel (zonder pit) in kleine stukjes. Doe dan de dadels samen met de kokosolie en het ei in een keukenmachine en meng het tot een egale massa. Voeg dan alle andere ingrediënten toe en meng het tot een egaal geheel.

Bekleed dan het ovenrooster of een bakplaat met bakpapier. Draai kleine balletjes van het deeg en druk deze een klein beetje plat voor je ze op het de plaat legt. Het mengsel is goed voor een heel rooster vol kruidnootjes. Probeer ze ongeveer allemaal van hetzelfde formaat te maken. Ter grootte van een knikker.

Schuif het rooster dan de oven in en bak de suikervrije kruidnootjes in ongeveer 20-25 minuten. Ze zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn. De baktijd is een beetje afhankelijk van hoe groot je de kruidnootjes maakt, dus hou ze de laatste minuten een beetje in de gaten.

En dan smullen met mate ????

Warme decembergroet,

Linda